JAPONŲ VIRTUVĖ

RAMENAS – TRADICINĖ JAPONŲ SRIUBA

Kiekvienas iš mūsų gali akimirkai persikelti į rytietišką erdvę tolimose šalyse. Kad ir per originalius patiekalus, kurių skonis priartina mus prie tos vietos tradicijų ir atmosferos. Vienas iš tokių patiekalų yra tradicinė japoniška rameno sriuba.

Patiekalo istorija

Japonijos kulinarinių malonumų gerbėjai gali susipažinti su klasikiniais patiekalais, pvz., rameno makaronų sriubomis. Ši sriuba išpopuliarėjo visame pasaulyje, skleisdama meilę vyšnių žydėjimo šaliai. Šiais laikais gardžiąją rameno sriubą gali valgyti beveik kiekvienas, pagamindamas ją savo namuose. Mažai kas iš mūsų suvokia, kad populiarioji ramen nėra tipiškas japoniškas patiekalas. Sriubos aromatą ir skonį daugiausia lemia mėsos ingredientai, XIX a. į Japoniją atkeliavę iš kaimyninio Kinijos žemyno.

Per šimtmetį rameno sriubos išpopuliarėjo tarp japonų, kurie pamėgo išskirtinio skonio patiekalus. Šiandien rameno sriubos yra daugiau nei tuzinas rūšių, populiarių visame pasaulyje. Šis patiekalas taip pat tapo vadinamųjų greitųjų patiekalų, t. y. lengvai paruošiamų greitųjų sriubų, prototipu ir įkvėpimo šaltiniu. Pavadinimas „ramen“ kilęs iš kinų kalbos žodžio, reiškiančio iš kvietinių miltų gaminamų makaronų rūšį.

Rameno ingredientai

Rameno pagrindą sudaro mėsos sultinys, savo skoniu primenantis sultinį, paprastai gaminamą iš kiaulienos ir kiaulienos kaulų (tonkotsu). Į sultinį dažnai dedama paukštienos, jūros gėrybių ir daržovių ar kitų daržovių tipo ingredientų – tai priklauso nuo virėjo pasirinkimo. Sriuba praturtinama tare, makaronais ir garnyrais. Tare – tai aromatinga, sūri esencija, dedama į dubens dugną. Populiariausia laikoma „Shoyu tare“, kurios pagrindą sudaro sojų padažas. Išskirtinė rameno dalis yra makaronai, kurių pagrindą sudaro keturios pagrindinės sudedamosios dalys – kvietiniai miltai, vanduo ir kansui (šarminis sūrus mineralinis vanduo, praturtintas karbonatais ir rūgštimis).

Rameno rūšys

Vieno oficialaus rameno recepto nėra. Bėgant metams sukurta daugybė japonų mėgstamos sriubos variacijų. Jos buvo kuriamos bandymų ir klaidų būdu – daugelis virėjų keitė rameną pagal savo skonį ir originalias idėjas. Tokie įvairūs receptai lėmė, kad per kelis dešimtmečius ėmė ryškėti kelios populiariausios sriubos rūšys. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir populiariausių yra „shio-ramen“ – vištienos sriuba, panaši į klasikinę rūšį, galimai su paukštiena, pridėta žuvies, kopūstų, laiškinių česnakų, porų ar bambukų ūglių. Kitos populiarios rameno rūšys yra „tonkotsu-ramen“ (kiaulienos skonio), „shōyu-ramen“ (sojų padažo pagrindu) ir „miso-ramen“ (stipriai pagardinta miso sojų pasta).

Kiti produktai