JAPONŲ VIRTUVĖ

KAIP PASIGAMINTI JAPONIŠKUS UDON MAKARONUS?

Nors japonų virtuvė mums daugiausia asocijuojasi su ryžiais ir įvairiomis sušių rūšimis, azijietiški makaronai yra ne mažiau svarbi japonų valgiaraščio dalis. Vienas iš jų – udon, patiekiamas sriubose arba su aromatingais padažais ir daržovėmis.

Kiniškos šaknys

Udon – tai stori, iki 6 mm skersmens kvietiniai makaronai. Kaip ir daugelis japoniškų patiekalų, udon kilęs iš kinų virtuvės. Yra daugybė alternatyvių istorijų apie jo atsiradimą ant japonų stalo. Pagal vieną iš jų, udoną IX a. pradžioje atvežė kinų budistų vienuolis Kukainas.

Kaip paruošti udon

Udono sudėtis paprasta, nesudėtinga, o jam paruošti reikia tik šiek tiek jėgų gana kietai tešlai išminkyti. Miltai, druska ir šiltas vanduo (apie 50 °C) – štai japoniškų makaronų paslaptis. Sumaišykite miltus su vandenyje ištirpinta druska ir gerai išminkykite. Išminkykite mišinį suplodami tešlą ir vėl suformuodami iš jos rutulį. Pakartokite kelis kartus, suvyniokite tešlą į medvilninį audinį ir palikite 3–4 valandoms. Tada iškočiokite masę ir supjaustykite ją kelių milimetrų pločio juostelėmis. Virkite verdančiame vandenyje apie 8 minutes.

Udon makaronų patiekalai

Švelnios, slidžios juostelės dažniausiai valgomos su aromatingomis sriubomis, kurios, priklausomai nuo sezono, patiekiamos karštos arba šaltos. Vienas iš populiariausių patiekalų su storais makaronais yra tempura udon, kurio pagrindą sudaro švelnus sultinys, į kurį dedama šviežia tempura, t. y. apvoliota ir apkepta žuvis, jūros gėrybės, daržovės arba grybai. Labai populiarus, bet ne itin tradicinis patiekalas yra „kare udon“, japoniška kario versija, kurią dažnai galima rasti greitojo maisto baruose didžiųjų miestų gatvėse. Pagal kai kuriuos palyginimus udon japonams yra tas pats, kas Europos gyventojams sumuštinis su kumpiu.

Japoniškas „nabeyaki udon“ – „karštas puodas“

Kiti tipiški makaronų patiekalai yra „nabeyaki udon“ – japoniška vieno puodo sriuba, ruošiama moliniame arba ketaus puode. Šios šildančios sriubos ingredientų pasirinkimas priklauso nuo virėjo fantazijos ir išteklių, tačiau jo kulinarinių kompozicijų pagrindas yra sotūs udon makaronai ir aromatingas sultinys. Į karštą puodą dedama grybų, daržovių ir mėsos gabalėlių. Būdingas „nabeyaki udon“ priedas – tiesiai į verdančią sriubą įmuštas kiaušinis.

Japoniški makaronai

Priešingai nei manoma Vakarų šalyse, miltiniai garnyrai yra esminė kasdienės japonų mitybos dalis. Kartu su grikių soba ir plonais somen, udon makaronai yra vieni iš pagrindinių Japonijos makaronų, kurie labai dažnai naudojami tradicinėse sriubose ir greitai keptuose patiekaluose. Faux-pas išvengti, juos valgydami nepamirškite, kad makaronai valgomi lazdelėmis, o šaukštu išimama tik skysta patiekalo dalis.

Kiti produktai